A Beautiful Home

8 Mood-flatteners and how to battle/solve them.



8 Mood-flatteners and how to battle them.

1)      Comparing yourself to others:
Wherever you are, you are bombarded by images of photo-shopped men and women, whether it is by the media or the brushed up selfies people upload on social media. And whether you realize it or not, your self-image and your mood can be affected by the images you see. You start thinking about all the things you dont have and the things you dont like about yourself, even though you know most of these images are not even real.
Solution: When one of you looks at one who stands at a higher level than you in regard to wealth and physical structure he should also see one who stands at a lower level than you in regard to these things. The simplest solution is to avoid these pictures, but sometimes you cant or wont. Next time, confront yourself straight away by remembering those who have less than you. In this way you can balance yourself and your gratitude to God.
2)      Too much social media time:
Researchers have recently found that the more time people spend on social media, the less they feel content or happy with their own lives.
Solution: A way to battle this social media effect on your self-esteem is to share something beneficial on social media, something that can benefit others, for example, an amazing hadith or a life-changing. Contributing something positive is great for your self-esteem.
3)      Too much time with negative people:
Chances are that if you spend a lot of time with an ill person, you get ill, too. The same goes for emotions, and negativity is often more contagious than positivity.
Solution: Try to avoid spending too much time sitting with people who constantly complain, and if you cant avoid these people, try to bring some positivity to the encounter instead of going along or silently listening to all the negativity!
4)      Being disorganized:
Its simple; when your house is a mess or your desk is covered with papers, it affects your mood.Conversely, a clean and organized environment makes you feel much better!
Solution: Be motivated by: Cleanliness is half the faith. This means outer and inner cleanliness. A simple tip to start off with is to designate certain places for all your frequently used items and make this a closed drawer or box. When your mind doesnt see all these items (which mean unfinished business) you feel less overwhelmed and can slowly deal with the tidying up.
5)      Too much screen time just before bedtime:
According to research, being exposed to the bright screen lights of phones, tablets, etc. can suppress the production of melatonin in your body, a hormone that regulates your mood and can only be produced in darkness.
Solution: Impose this strict rule on yourself: at least 15 minutes before bedtime dont look at any bright screens.
6)      Going to bed too late:
Many of our to-dos come at the expense of our sleep, but research shows that people who consistently got to sleep late at night are more likely to develop depression. Solution: Simply reflect on this and let it motivate you to beat temptation at nighttime: It is God who made for you the night that you may rest therein and the day giving sight. Indeed, God is full of bounty to the people, but most of the people are not grateful.
1.       Resisting relaxation:
In our desire as believers to spend our time wisely, we might forget that sometimes we need to relax to restore our willpower! Too much resisting of any means of relaxation can actually negatively affect mood and productivity.
Solution:There are multiple about the importance of recreation, emphasizing its value in helping someone to regain vitality and increase in productivity.
2.       Junk food:
Some foods, such as foods that contain high amounts of omega-6 and are deep-fried (like crisps and chips) negatively affect your brain.
Solution: One study mentioned that decreasing omega-6 and increasing omega-3 can positively affect your mood! Examples of the worlds most rich omega-3 foods are walnuts, sardines, salmon, beef, soybeans, tofu, shrimp, Brussels sprouts, and cauliflower.